ISO 14001

ISO 14001 – Standardul de management al mediului

Standardul ISO 14001 – Norma care se asigurura ca impactul activitatilor dumneavoastra asupra mediul inconjurator sunt controlate si pe cat posibil diminuate.

Preocuparea tot mai accentuata pentru protectia mediului inconjurator este o consecinta a dezvoltarii economice sustinute din ultimii ani, a constientizarii importantei protejarii mediului in care traim, atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare.

Scopul ISO 14001

 • Scopul declarat al standardului ISO 14001 este de a sustine protectia mediului si de a preveni poluarea printr-un management sistematic de mediu cu privire la zonele si activitatile care au un impact asupra acestuia.
 • Standardul ISO 14001 isi propune sa ofere organizatiilor toate elementele necesare construirii si implementarii efective a unui sistem de managemant de mediu.

El este aplicabil oricarei organizatii care doreste implementarea, mentinerea si imbunatatirea unui sistem de management de mediu indiferent de tipul si marimea acesteia.

 • Standardul ISO 14001 furnizeaza un instrument de lucru care permite organizatiei sa atinga si sa controleze sistematic nivelul de performanta pe care si l-a fixat.
 • Standardul ISO 14001 defineste ce trebuie sa facem pentru un mai bun management de mediu care sa ne propulseze in topul organizatiilor care iau parte activa la protectia mediului inconjurator imbunatatind totodata imaginea companiei noastre.

Caracterisrici ale standardului ISO 14001

Standardul ISO 14001 are urmatoarele caracteristici de baza:

 • Este un standard generic fiind aplicabil oricarei organizatii.
 • Este un standard proactiv practicind o abordare anticipativa, preventiva
 • Este un standard continuu implicand implementarea iar apoi si o imbunatatire continua.
 • Este un standard sistematic, bazat pe metode si proceduri documentate.

Sistemele de management de mediu conforme cu standardul ISO 14001 au o abordare sistemica, dinamica, pe principiul imbunatatirii continue. Ele presupun in primul rand identificarea cauzelor, interventia asupra acestora astfel incat efectele negative asupra mediului sa fie stopate sau cel putin diminuate. Atat managementul calitatii conform standardului ISO 9001 cat si managementul mediului conform standardului ISO 14001 sunt structurate pe conceptul evolutiv al imbunatatirii continue bazat pe ciclul PDCA (Plan – Do – Check – Act) al lui Deming.
Beneficii ale implementarii unui sistem de management al mediului conform ISO 14001

 • Imbunatatirea performantei de mediu prin intermediul organizatiei.
 • Integrarea usoara intr-un sistem de management al calitatii.
 • Siguranta legala ca urmare a observarii sistemice a legislatiei de mediu in vigoare.
 • Cresterea implicarii angajatilor, a motivatiei si angajamentului.
 • Economie de costuri printr-o gandire si actiune sistemica si proactiva.
 • Cresterea increderii clientilor, a agentiilor guvernamentale si a asiguratorilor.
 • Participarea activa la minimalizarea flagelului poluarii

Resurse aditionale cu privire la standardul ISO 14000:

Standardul ISO 14001 – O pozitie etica

Ratiunile care au stat la baza creerii acestui tip de standard sunt extrem de complexe, depasind cadrul pur economic pentru a patrunde intr-o sfera etica a dezbaterilor care incita spiritul majoritatatii populatiei de pe glob si anume aceea a tipului de planeta pe care il lasam mostenire urmasilor nostrii, generatiilor viitoare.

Sunt vizibile si ingrijoratoare, modificarile atmosferice afectand arii uriase pe glob, incat cautarea cat mai rapida a unor solutii este un imperativ.

O solutie propusa si adoptata la nivel international vizeaza “buna desfasurare in raport cu mediul inconjurator” a activitatiilor economice de orice tip.

Standardul ISO 14001 – O preocupare mai veche- Un rezultat mai nou

Ideea existentei unui sistem de management de mediu nu este noua. Ea a fost conturata cu mult timp in urma, cand industria si-a creat un mod propriu de a gestiona problemele de mediu cu care se confrunta.

Exista o serie de sisteme traditionale de management de mediu si in ziua de astazi, dar acestea au o mare deficienta: nu sunt recunoscute nici intern si cu atat mai putin pe plan extern dintr-un motiv foarte simplu -nu sunt fundamentate pe un standard sau pe un regulament recunoscut pe plan mondial sau european. Consecutiv ele nu sunt auditabile din exterior, nu garanteaza performanta si nici nu creeaza o imagine pozitiva pentru compania dumneavoastra.

In consecinta au aparut mai multe sisteme de management al mediului, primul si cel mai important dintre ele derivand dintr-un standard britanic-BS 7750. Acest standard a fost inlocuit in anul 1996 cu standardul ISO 14001 care a devenit standardul fundamental pentru sistemele de management de mediu, el fiind recunoscut la nivel global ca singurul standard de referinta pentru certificarea sistemelor de management de mediu.

Legislativ standardul ISO 14001 se alineaza perfect legislatiei europene in vigoare pe probleme de mediu, scopul lui principal este insa mai mult decat o conformare la nivel de teorie cat atingerea si demonstararea practica a unor performante de mediu foarte ridicate prin monitorizarea continua a consecintelor propriilor activitati, servicii si produse asupra mediului inconjurator.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>